Friday, February 11, 2011

Petua ketika bersalin.

Assalamualaikum....


ok, tajuk entry kali nie agk plek sket..da mcm mak bidan la pulak aku nie..haha...actly sje nk kongsi petua2 ketika si isteri sedang on da way tok deliver baby dye tu..

dari mane ko dpat petua nie cap??
-petua nie aku dpt dri lecturer biology aku, Pn. Norfazlina kalo xsilap nme dye..


bukan ko xsuke bio k??
-haah?? mmg ler xsuke...jap, ape kne mgena xsuke bio ngn petua y aku nk kongsi kn nie?? haaissh..



Dlm byk2 chapter bio nie, y pling best blajo tajuk REPRODUCTION..haha...spe xsuke beb....kalo slalu time lecter bio aku tido je...tapi untuk chapter nie mate tros segar beb !! n y pling pnting bukan aku sorg je eyh...aku tgk dak2 laen pon dua kali lima je ngn aku..haha



best sebab ape cap??haaaa.........
-errr...best sebab chapter nie senang. =_= 


yeke??? k sebab ade blaja pasal sperm ovum tu sume....
-hey !! ish3....ape2 je ko nie....=_=


ok2..da2...mrepek lak byk...k skrg aku nk cite psal petua2 tu...ptua2 nie mybe jrg korg dga...so this is it ;-


PETUA2 KETIKA SEDANG DELIVER BABY.


1. Si isteri perlulah menarik nafas dlm2 (paling dlm kalo boley) then bru push...so that bru laa push anda tu ckup kuat dgn ade nye oxygen y byk.kalo boley tarik nafas tu ikot mulut sbb lagi byk oxygen boley masuk.


2. Si isteri perlu melengkung kn bdan (seperti gambar di bawah) supaya pgeluaran bayi tersebut akan jd lebih senang. cara untuk mlengkungkn bdan tersebut ialah si isteri perlu menundukkn kepala ala2 gambar di bawah tu.




kalo boley mate si isteri pandag k prot n dagu nye myentuh dada...
then bdan si isteri akan automaticly mlengkung.




3. Si suami xperlu memberikan terlalu byk kata2 semagt ketika si isteri sedg push. contohnye "common sayang! u can do it!common..sket lagi tu..push3!sket lagi, da nmpak da kpale baby kite tu,tahan3! i sayang u..u lah iseri tercinta,common..push3!! " xperlu yer !..sket2 sudah. Ini kerana si isteri akan merasa rimas.


4. so ape y perlu si suami buat?? si suami hanya perlu mnumpukan perhatian menolong si isteri menolak bahu/menundukkn kepala si isteri. Ini kerana pada watu itu si isteri akan berasa sgt2 penat dan xmampu utuk mgangkat kplenye sndri. so, para2 suami sekalian, xperlu mnjadi pom2 gurl yer beside ur wife tu. juz cocentrate tolong si isteri mgangkat kepalenye.


5. selalunye si suami msti pegang tgn isteri an. konon2 nye nk bg semagt. actly bnde tu sgt bhaya !!. sebab?? sebab time tu si isteri punye kkuatan sgt2 kuat. silap2 jari si suami boley tkehel or lagi worst patah !!.(nie for those y tgn tu kcik or krus je). so si isteri nk pegang ape?? si isteri dinasihatkn utok mmegang kdua2 betis/buku lali nye sendri. paling2 kalo kalo dye cengkam kuat giler pon dye y akan rse sakit sndri..haha..(xde2, juz joking).


6. Pastikan pggung si isteri sntiase ke bawah, JANGAN terangkat !!. jika terangkat terlalu tggi boley mgakibatkn vagina si isteri TERKOYAK !!. sbnye function si isteri mmegang betis/buku lali nye sndri tu adlah untuk memastikan pggungnye x terangkat.si suami pula boley menolong tekan kn lutut si isteri.




that's it..tu je kot seigat aku petua2 y dsampaikn oleh lectrer aku tu...dye cite sume2 tu bdasarkn pgalaman dye as a mother y telah melahirkan anak. so insyallah la petua2 nie boley dipercayai n dguna pkai. untuk pembaca2 y beragama islam, petua dari sudat islamic pon ade gk, KLIK SINI .

SI SUAMI N SI ISTERI SEKALIAN, sila take note yer 6 ptua diatas.. depends nk follow k x. juz nk kongsi. entry nie juga khas kpada BAKAL2 SUAMI N ISTERI KT LUAR SANE TU..

okay, thats all for this entry...jmpe lagi..=D








***hormatilah dan sayangilah ibu anda kerana apabila anda mgetahui betapa susahnye mgandungkn anda dan y paling penting saat anda semua dilahirkan, anda akan tau betapa besarnye pgorbanan ibu anda, betapa kuatnye ibu anda menahan kesakitan...pkir2 kn lah..***


4 comments:

Ajie Mohd Tahir said...

hahahaha...ingat aje kau eh..ke kau ade salin mase puan fazlina cakap?

acap said...

aku igt...xde mse nk salin2 nie..haha

momocici said...

amboi.. bab2 bsalin ni ngalah owg pmpuan.. :P

acap said...

haha...sje je tmbah pgetahuan...bnde2 cmni owg laki kne tau gk an..hehe

Post a Comment