Thursday, December 9, 2010

How i stop smoking...

First of all i want to thank Allah coz give me ability in sports. Also give me "hidayah" to stop smoking forever.

tanda2 aku aktif sukan bmule sjak tadika lg actlly...mse tadika aku slalu lumbe lari ngn membe aku..n ktorg sgt fight..kdg2 aku mnang..kdg2 dye mnang...but xsgka lak dgn lari bodo2 tu je tlah mmbuat kn aku aktif sprti skrg nie..=P

DARJAH 2
aku start invovle dlm sukan scara officially nie mse form 2 r...tp mse tu wakil rumah sukan je..actlly aku ngn abg aku kira slalu r lumbe lari..lju gk beb dye lari..smpai skrg kot aku kalah ngn dye...

DARJAH 4
haah...mse drjah 4 laa aku mule btol2 aktif dlm sukan...ckp je pringkat ape...ngri?? kbgsaan?? internasionl?? heee..sbnye plg tggi pon prgkat ngri je..haha..but smua jnis sukan r aku nk msuk...RAGBI SENTUH, BOLA BALING, OLAHRAGA, SEPAK TAKRAW n of course la BOLA SEPAK. boley dkatakan y msuk sukan2 nie sume org y sme je. coach nye pon sme je except coach bola aku...coach ragbi, bola baling n olahraga aku ialah CIKGU ZAIDI B. DAHAN...smpai skrg beb igt nme dye sbb dye la y latih aku smpai la aku achieve byk kjayaan dlm sukan mhupon plajaran..pingat aku mse skola rndah je da 20 lbey...anywy dye nie cg sains aku..ktorg da mcm adik ngn abg r...dye latih aku giler2 smata-mata nk tgk aku brjaya...

"acap, hari nie awak pastikan wt catatan bawah 8saat. esok kne bwh 7saat lak"

tu laa kte2 dye y aku xley lupe... bsgguh2 giler dye latih aku..

DARJAH 5
haah..cite sbnrnye start mse drjah 5 r..hehe...time nie aku mule join kawan2 aku y drjah 6. dyeowg nie xlaa baek mne..nkal gile...balek latihan je cmpem2 ktorg akn g MANDI SAWIT, xpon g lepak umah membe TGK ****, MEROKOK...haaah..mse nie laa aku start merokok..time tu mule la nk bjinak2...then try lak nk tarik..huh rosak siaaak paru2...sume nie gara2 pgaruh rakan2 r...lg stu konon2 nye kalo budak2 sport nie xsmoke xmacho r...kne mrokok bru snang nk ngurat gurl..ahaaah..n teori tu mmg btol beb !!haha...pas aku da smoke n join2 dak2 nakal bru laa dpt aweks..haha..comey lak tu...nme dye rabiatul (first cpl)..heeeeeeeeee =)









DARJAH 6
mse nie laa keaktifan aku dlm sukan mmbuak-buak...latihan tiap2 ari pagi smpai tgh hari..then smbung k ptg lak...latihan pusat la kononnye..abes klas pon xmsuk...dan juge keaktifan aku dlm merokok juge mmbuak-buak =P....stiap hari atleast 3 batang aku akan hisap...mse tu maen rokok murah je..samporna kalo xsilap...then lme2 mule la nk cube gudang gram lak...trok3...y best nye mse nk g skola agma r..skola msuk kol 4.15, rumah ngn skola skagkg kera je tp kuar umah awl 45mnit.haha...aku ngn membe aku akn g kdai beli rokok then ktorg akan hisap kt PORT bese- stor dewan serbaguna....=)

ok..dpendekkn cite...stiap skola msti ade anugerah tokoh pelajar n tokoh koko kn. n for sure nominess nye msti la dri klgan dak2 drjah 6...so mak n ayah aku punye la berharap sgt aku dpt anugerah tokoh koko tu..mne x nye..latihan mcm nk giler...kulit pon da jd sgt PUTEH...plajran byk tggl..so kalo xdpt anugerah tu cm sia2 je r slame nie involve dlm koko...so aku pon pasg la impian nk dpt kn award tu..then aku tny la coach aku tu coz dye y akan pilih spe y dpt nnti.. actlly coach aku nie juge cg dsiplin kt skola tu..

"urm..cg ape kriteria nk dpt anugerah tokoh koko tu??"

"frst skali cmpem2 laa kne aktif koko, then plajran kne ok..atleast UPSR dpt 3A k..2A k...n plg pnting TIADA REKOD DISIPLIN.."

perrghhh...syrat ptame xde hal beb, syrat kdua pon lpas sbb UPSR aku dpt 5A =)..tapi syrt ktiga tu...mnyeramkan siaaaak...

nk djadikan cite, beberape mggu sblom hari anugerah tu kawan baek aku merangkap teman y slalu merokok ngn aku KANTOL ngn cg dsiplin sbb merokok !! huh beb, cg dsiplin tu coach aku beb, bderau x bderau jantung aku ...kang xpasal2 kawan aku tu up nme aku...mampus syial....cmpem2 aku akn kne blame ngn coach aku n more importnt things aku xkan dpt award tokoh koko tu. kalo xdpt cmfem parents aku kcewa giler. frst sbb ank dye mrokok, kdua xdpt tgk aku dpt award tu...

alhamdulillah la...mybe tuhan nk bg aku pluang ..maka xterkantol la aku ...kawan aku tu kantolkan membe2 y laen tp nme aku dye x up...n y pling mnis skali nie....




"NAMA DIBERI MUHAMMAD ASYRAF BIN MD YUSOF. DILAHIRKAN PADA 3 JULAI. ANAK KEPADA PASANGAN TN HJ MD YUSOF BIN SAIDIN DAN PN HJH FARIDAH BINTI IBRAHIM.....................................bla3bla3bla3.........................................................................................................................................................................bla2bla2..........................................................................................................................................................................bla2bla2...................................................................................DENGAN INI DIUMUMKAN, ANUGERAH TOKOH KOKURIKULUM TAHUN 2004 JATUH KEPADA ADIK MUHAMMAD ASYRAF BIN MD YUSOF !!!!  "


waaaahhh...tharu gler siaaak...gmbira gler2...dpt gak aku hadiahkn anugerah nie kt parents aku y slame nie support aku dlm sports. n plg pnting start saat KAWAN AKU TU KANTOL DAN NYARIS2 AKU KANTOL, AKU DA BJANJI KT DIRI AKU Y AKU XKAN HISAP ROKOK LAGI...pastu mmg aku da xhisap lagi smpai laa mse f2 aku skali lg dpegaruhi oleh kwan2 aku mamat-alep-afiq. but this time jus stu sdut je pon..n pas tu aku x lagi hisap smpai la skrg...=)






hah..plek kan cite cmne aku boley benti smoke...haha...but sume nie atas khendak diri sndiri...susah tok kite wt seseorg prokok tok bhnti...kalo nk bhnti dye kne dtg dri khendak diri sndri actlly..btw merokok sbnye mmbawa kpd kburukan...TIADA kbaikan lgsung merokok...

after 5 years lbey aku tggal kn rokok if someone ask me aku merokok k x?? and my answer is NO sambil tsyum bgga but if he ask me more "btol xpnah isap??" then bru la aku jwab pnah stu ktika dlu mse my primary school...=)



*** alangkah indahnye bile aku lpak2 ngn membe2 aku n dyeowg sume da bhnti mrokok =) ***

7 comments:

~haekal anas~ said...

mamy 'sbp'
hahahaa
muhammad asyraf md yusof 'sudah berhenti rokok'
:D

mizzlullaby said...

glerlaa wehhh ~~ isap cket then da x tergoda ?? springg !! :)))

acap said...

kal, 'sbr' kot..bukan 'sbp'

nad, smuanya ats khndak dri sndri...kalo da xnk wt cmne pon xnk jugak n vce versa..tq=)

adam said...

serius,aku amek medik.ape yang aku dapat, merokok tak elok. n dari segi islam pon haram kan sebb dy memudaratkan diri.

so, don't ever smoke even once.

btw,tahniah! semoge istiqamah(berterusan) usaha anda. :)

ain amira said...

ahaha... bagos3..
terer r kau sbb dpt tepis pengaruh kwn2..

Ajie Mohd Tahir said...

isk2.trharu aku bce cite kau ni.XD

apela best sgt rokok tu?=='
apepon,kau mmg hebat sbb awal2 da quit rokok.

acap said...

adam, alhamdulillah da 5 taon lbey aku tggal kn rokok..so isyallah la xkn isap lg...btw tq.

ain, thankz...owg ckp nie sume hidayah dri Allah =)

ajie, rokok best..but best nye smntara je..time isap je best but the long term sgt2 la mmbwa kburukan..btw thankz =D

Post a Comment