Thursday, April 14, 2011

KeAnehan Kawad Kaki.

Assalamualaikum..




KEANEHAN KAWAD KAKI.

Sedang aku duduk termenung mmikirkan masa hadapanku, mmikirkan kluarga d rumah, mmikirkan nasib badan, tibe2 aku terdengar satu teriakan y sgt kuat shingga mgejutkan aku dri berangan2. Rupenye2 seorang wanita sedang mmekik2 memarahi bbrape kanak2, sperti mmberi satu arahan ttpi kanak2 tersebut tidak mgendahkannya.

"cikgu kot nie..hamboi, garang bebenor...y budak2 nie boley lak xdgar ckp cg dyeowg." bisik hatiku.

setelah mneliti, memeriksa, menganalisa, bru la aku faham ape sbnye y mereka sdg lakukan. BERLATIH KAWAD KAKI. kadet api-api. atau nme popularnye kadet bomba. aku smakin tertarik tok myaksikan dyeowg nye latihan. da lame xkawad la ktekan =_=. Dipendekkan cerita, datang pula seorg mamat y agak2 kerek k kumpulan td. 

"Ok sume, kite troskn ngn latihan kite. aku akan cite kn care2 mase pertandngan nnti. mule2....................."panjang membebel si mamat tu td.

"Owh, ktua dyeowg r si mamat nie. gaya ade. badan ade. suara pon ade. good2. boleh pergi nie." bisik hati comel ini lg.


keghairahan aku tok melihat dyeowg blatih semakin mningkat..TIBA-TIBA..........
seperti tidak d kawal, 
involuntary reaction,
tahi telinga aku bergetar dgn sndri nye,
mate aku terbeliak sdkit dri biase,
hati aku mule rse seprti dgeletek,
mulut y td nye cmni =( mule brubah kpd cmni =).

perasaan ingin tergelak smakin mnjadi2 dlm diri nie. mane x nye. spanjang aku mceburi bidang kawad y dah 15 taon nie, okay tipu, bru 5 taon..xpenah aku tgk KEANEHAN dlm kawad kaki seperti y aku tgk nie. lagi aneh nye ia d lakukan oleh ketua platun tu sndri. errr...


stakat jalan unta,
stakat sebut kiri tapi kaki kanan y kluar,
stakat tangan ber'zapin' time pusing,
stakat daun,
stakat tgan pengkor,
stakat jalan mcam memandu lori,
aku boley la trime lagi...bnde2 cm nie bese la terjadi kpd mereka2 y bru blajar kawad.


tapi, ape y aku lalui td sgt2 mndewasakan aku, sgt2 mmberi pgalaman kpdku..
si mamat td y aku sangka kn seorg ketua y berdedikasi + berwibawa telah 100% mmesongkn pandgan aku terhadap nye.


why nie cap?? ape je dye wat??

ok nk tau...actly dye as ktua y konon2 nye salah sorg ahli johan kawad kaki peringkat sekolah 2 taon y lalu.....dye mengajar anak2 buah nye dgan bgitu tekun + semangat + yakin sekali....


first dye susun platun dye dari rndah ke tinggi..=_=




cmnie la bntuk nye...n y paling pndek dijadikan penanda.=_=




second, care dye bg command, sgt2 berdedikasi.=_=..

senang diri.
baris.....senangKAN diri..!!

hormat ke hadapan hormat.
baris akan hormat ke hadapan........hormat !!

hormat selaku terima sijil.
baris akan menerima sijil penghargaan.........terima !!

kiri belok.
baris......belok k kiri.....belok !!

kekanan lurus...........pandang depan.
baris.....kekanan lurus.................SKUAD !! =_=


haah...tu je beberapa command y sempat aku rakam kn.=_=. haaah..ape mcam...ANEH x? dak2 kawad 92degrees y konon2nye juara peringkat kebagsaan tu...ANEH x?? k mmg cmni cara command y sbnar...=_=

-------------------------------------------------------------------------------------------------

otot2 badanku tidak mampu tok mnahan perasaan tok bgun, mmbetulkan bnde2 y ANEH tu. memandangkn aku mmpunyai mase terluang, maka aku pon bjmpe ngn cg y garang td tu n mmbetulkan perkara2 y ANEH itu td. maka dgn itu, dgn pglaman y ade..aku tros dilantik sebagai pelatih kpd pasukan kadet api-api itu wat mse nie. ok la jugak , dpt lah 10rggit satu jam. okay y nie tipu. tp ok sebab cg tu comey + kdg2 kelakar tgk telatah dye + sgt sejuk ati bile tgk dye senyum. y nie betol2 x tipu. =D







***hari sabtu nie dyeowg da bertanding. actly dyeowg lawan antra kadet2 kt skola dyeowg tu. aku trgt dyeowg dpt bottom 5 kot..haha..jhat siaaa...but juz say gudluck to team api-api !!***

8 comments:

zuley said...

bhaha..sumpah lawak!!!!!!
trus dpt keje part time lak 2..

amri said...

haha..seb bek ak kna ajar dak kwd taon lpas je..mmg pning pale ak..ak jmpe lg aneh cap..haha..btw ak rse len mcm ngan ayt ni..'dak2 kawad 92degrees y konon2nye juara peringkat kebagsaan tu'..npe knon2nye??..mmg juara k..haha

acap said...

zuley, mmg lawak beb..aku xdpt than ktawe time tu..

arep, sje je ckp konon..haha

elmiahyusup said...

aq yg x kawad pown tau pelik, hahaha~

ain amira said...

haha.. sabo je lah~

hye won imnida said...

rugi nyer aq xdpt tgk...

acap said...

syira, kalo ko tgk kompem berguling..haha

ekin_92 said...

hahaha SENGAL GILA.kelakar syial.

Post a Comment